El Centre de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell i la Fundación Laboral de la Construcción col-laboren per formar en manteniment d’edificis a col-lectius vulnerables de Martorell
23/01/2018 09:30El Centre de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell en col-laboració amb la “Fundación Laboral de la Construcción” han dissenyat un itinerari formatiu per formar i reciclar a un dels col·lectius d’usuaris del servei en el sector de la construcció amb un curs de manteniment d’edificis iniciat el passat 15 de gener i que finalitzarà el 9 de febrer de 2018.
Aquest pioner programa impulsat pel Centre de Promoció Econòmica i subvencionat pel fons Xaloc de la Diputació de Barcelona, s’adreça a persones inscrites al Servei Local d’Ocupació de Martorell amb experiència prèvia en el sector de la construcció però sense titulació o nocions molt bàsiques que tinguin necessitat de reciclar-se professionalment i actualitzar els seus coneixements i competències en aquest sector per millorar la seva ocupabilitat.
La Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell desenvolupa des de fa temps programes que, amb diferents noms i formats, volen evitar que els col-lectius d’aturats més vulnerables entrin en situació de risc d’exclusió social intentant millorar les seves competències tècniques i transversals amb la finalitat d’inserir-los al mercat laboral i fomentant el reciclatge professional i formatiu dins del col-lectiu. S’ha observat que una gran part dels usuaris del nostre servei són aturats majors de 45 anys amb perfils de formació baixa i que, en molts casos, provenen del sector de la construcció o no han treballat mai. A més a més, s’ha de tenir en compte que dintre d’aquest col-lectiu hi ha moltes persones immigrants que es troben amb la gran dificultat de l’idioma per tal d’entrar dins del mercat laboral.
Degut a la reactivació del sector de la construcció i el notable creixement en la demanda de perfils professionals vinculats a la rehabilitació i el manteniment d’edificis (segons l'últim informe de conjuntura econòmica publicat per l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE)*), des de la Regidoria de Promoció Econòmica volem donar resposta a les necessitats del sector formant a personal qualificat entre els nostres usuaris.
Amb aquest projecte, i després de l’experiència municipal en diferents dispositius d’inserció adreçats a diferents col-lectius (Ocupa’t Dones, Ocupa’t Joves, Adapta’t, Recicla’t+45…) amb dificultats d’inserció i vulnerabilitat, respectivament, la regidoria de Promoció Econòmica pretén d’aquesta manera ajudar també a aquests aturats que provenen del sector de la construcció dissenyant el seu itinerari i millorar les seves competències tècniques i transversals realitzant aquesta formació específica que els acreditarà amb una titulació facilitant així novament la seva inserció en el sector de la construcció.
11 participants del Servei Local d’Ocupació
Un total d’11 usuaris del servei han iniciat aquest itinerari formatiu que els qualificarà per treballar en manteniment d’edificis millorant les seves competències, els participants reben de manera totalment gratuïta la formació i el transport fins a les instal•lacions de la “Fundación Laboral de la Construcción” en la seva seu de Badalona.
L’objectiu d’aquest nou itinerari formatiu específic de més de 120 hores en el sector de la construcció, és oferir a usuaris del Servei Local d’Ocupació de Martorell que en la seva trajectòria professional han treballat en aquest sector, formació específica per aconseguir noves oportunitats de trobar feina augmentant les seves possibilitats d’inserció al món laboral.
El curs programat, “Manteniment d’edificis en espais públics” de 90 hores, s’ofereix en dos nivells; Bàsic pel usuaris que vulguin reciclar-se i treballar en el sector de la construcció o manteniment, i avançat pels treballadors a l’atur de llarga duració que vulguin millorar els seus coneixements per tenir l’oportunitat d’accedir en millors condicions a la recerca de feina en aquest sector.
La formació de 90 horas, dissenyada per la “Fundación Laboral de la Construcción” inclou formació en paleteria, electricitat, pintura i una introducció a l'eficiència energètica en rehabilitació d'edificis. Els alumnes que ho desitgin podran realitzar també un curs de conducció de carretons elevadors de 12 hores i un curs de Prevenció de Riscos Laboral en paleteria de 20 hores, imprescindible per treballar en el sector de la construcció.
Els participants que finalitzin tot l'itinerari podran optar a la tramitació del TPC, Targeta Professional de la Construcció, i tindran més oportunitats d'inserció laboral gràcies a la seva nova titulació, ja que passaran a formar part de la bossa de treball pròpia de la "Fundación Laboral de la Construcción" i podran optar a participar en els plans d'ocupació de l'Ajuntament de Martorell, paral-lelament també poden continuar formant-se en edificació amb la Fundación.
Fundación Laboral de la Construcción
La “Fundación Laboral de la Construcción” treballa des de 1992 per oferir a empreses i treballadors la millor formació i els millors recursos en tots els àmbits de la construcció, incloent-hi la prevenció de riscos laborals, la sostenibilitat i la innovació, i promovent sempre les millors pràctiques.
Com a resultat de l'esforç dedicat, durant més d'aquestes dues dècades, més d'un milió de treballadors del sector de la construcció s'han format a les aules de la Fundació Laboral i han confiat en aquesta entitat paritària per millorar com a professionals. Han estat més de 20 anys en els quals hem anat creixent fins a aconseguir els 44 centres formatius propis, més de 400 centres col•laboradors i més d'1.500 formadors distribuïts per tot el territori nacional.
A més, la Fundació ha anat incorporant les últimes tecnologies d'aprenentatge, incloent-hi simuladors de maquinària, sistemes de videoconferència, videojocs formatius i una avançada plataforma d'e-learning. Tot això per seguir oferint la millor formació al servei dels treballadors i les empreses de la construcció.
Avui dia, la Fundació és ja una entitat de referència en el sector i un aliat clau que treballa cada dia pel present i el futur d'empreses i professionals. Com a entitat privada sense ànim de lucre, la “Fundación Laboral de la Construcción” neix del Conveni General del Sector de la Construcció, per iniciativa de les entitats més representatives del sector: Confederació Nacional de la Construcció (CNC), CCOO de Construcció i Serveis, i Federació d'Indústria, Construcció i Agro (UGT-FICA).
Tal com consta en els seus Estatuts, l'òrgan suprem de la Fundació és el seu Patronat. Es tracta d'una entitat descentralitzada que delega l'exercici de les seves competències en els Consells Territorials de cada Comunitat Autònoma. A més, tots els òrgans tenen caràcter paritari.
Amb més experiència, coneixement i nous recursos al seu abast, la Fundació s'esforça per seguir construint cada dia aquest sector de progrés. Aquest és el seu repte i el de cadascuna de les persones que, des dels seus 17 Consells Territorials i des de la Seu Social, treballen unides per construir un món millor.
La “Fundación Laboral de la Construcción” compta amb 17 Consells Territorials en diferents comunitats autònomes que repeteixen l'estructura paritària de l'entitat, amb presència de les entitats més representatives del sector: la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), CCOO de Construcció i Serveis, i Metall, Construcció i Afins d'UGT, Federació d'Indústria (MCA-UGT).
Enllaç relacionat
* Últim informe de conjuntura econòmica publicat per l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) titulat “La incertidumbre es un impuesto al crecimiento económico”
Fundación Laboral de la Construcción