donem impuls a l'emprenedor!

El Govern aprova el primer Pla d'acreditació i qualificació professionals amb una oferta de 7.900 places

17/01/2017 08:50

El Govern ha aprovat el primer Pla d’acreditació i qualificació professionals que preveu una oferta de 7.900 places d’avaluació i acreditació de competències fins al 2018. Així doncs, aquest pla permetrà que les persones amb mancances de qualificació professional puguin avaluar i acreditar les competències adquirides a través de la seva experiència professional. El Pla l’han elaborat els departaments d’Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies en coordinació amb el Consell Català de la Formació Professional.

7.900 persones amb mancances de qualificació podran avaluar i acreditar les competències adquirides durant la seva trajectòria professional gràcies a Pla d’acreditació i qualificació professionals. El Pla, que va aprovar el Govern el 27 de desembre, l’han elaborat els Departaments d’Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies en coordinació amb el Consell Català de la Formació Professional. L'objectiu del pla és facilitar la inserció laboral i millorar la formació professional dels treballadors.

Les places previstes s’oferiran en nou àmbits diferents: dependència (4.000 places), activitats físiques i esportives (1.000), sanitat (1.000), seguretat i mediambient (700), energia i aigua (200), i 1.000 més per professionals amb dificultats d’inserció repartides entre els àmbits de comerç i màrqueting, electricitat i electrònica, fabricació mecànica, hostaleria i turisme. El pressupost previst per dur a terme aquest procediment és de 2.807.441,37 euros.

Els procediments d’avaluació de competències professionals permeten reconèixer i acreditar les competències adquirides al llarg de la vida laboral, mitjançant la feina desenvolupada als llocs de treball o bé en processos d’aprenentatge no formal. Les persones que hi participen poden aconseguir una certificació de les seves competències que els pot servir per arribar a obtenir, amb els complements de formació que s’escaiguin, un títol de formació professional, un certificat de professionalitat o totes dues coses. Així doncs, amb aquesta actuació es millora l’ocupabilitat de les persones, es facilita la inserció laboral, el manteniment d’un lloc de treball i la promoció professional al llarg de la vida.

Com accedir a les places ofertades

La inscripció al Primer Pla d’Acreditació i Qualificació Professional és pot realitzar mitjançant:

  • Convocatòries públiques. En aquest cas un cop publicada i oberta la convocatòria, les persones es poden preinscriure en la pàgina web de l’Acredita’t. Un cop es comprova que compleixen els requisits, reben un missatge per correu electrònic informant-los si han estat acceptats o no, per poder passar a la inscripció final. Aquesta es fa efectiva un cop s’han abonat les taxes reglamentàries per poder accedir a les proves. A partir d’aquí s’assigna a cada persona una comissió que serà l’encarregada d’avaluar si té assolides les competències professionals que vol acreditar.
  • Convocatòries restringides per a sectors específics que s’estableixen mitjançant convenis entre les administració competent (que pot ser Ensenyament i/o Treball, Afers Socials i Famílies) i els agents socials. En aquest cas en cada conveni es fixen les vies per a la inscripció ja que els candidats corresponen a empreses concretes del sector, pel que fa a la resta del procés és molt similar a l’anterior.

Processos d’acreditació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

Paral.lelament, des del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya s’ha creat un servei d’informació i orientació estable i específic per a les persones que poden estar interessades en participar en els processos d’acreditació vigents o futurs, i que s’ofereix a través de les Oficines de Treball.
En aquest servei, s’orienta a les persones sobre si compleixen o no els requisits per participar-hi. S’informa també si en el moment de la petició hi ha alguna convocatòria oberta que reculli les competències que la persona vol acreditar; en el cas que en aquell moment no hi hagi cap convocatòria es recull la necessitat de cada usuari per tal de que quan es disposi d’una massa crítica suficient de persones per a acreditar-se en aquelles competències específiques, es pugui determinar la necessitat d’endegar el procés corresponent.

Objectius del primer Pla

Els objectius generals d’aquest Pla són els següents:

  1. Informar i orientar a les persones destinatàries del Pla.
  2. Identificar i avaluar competències professionals de les persones destinatàries, sense acreditació de les qualificacions professionals, per millorar les seves opcions de desenvolupament professional i formatiu.
  3. Contribuir a la millora de la cohesió social.
  4. Facilitar itineraris formatius personalitzats per assolir la qualificació que condueixi a l’obtenció d’un títol de formació professional inicial o d’un certificat de professionalitat.
  5. Impulsar la flexibilitat en el desenvolupament de l’avaluació de les competències professionals i en el de les ofertes formatives.
  6. Aplicar mesures per a millorar l’accés a l’ocupació dels col•lectius beneficiaris del Pla.

Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals

Aquesta actuació és una de les mesures del desplegament de la Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals, que estableix que el Govern ha de desplegar reglamentàriament el Pla d’acreditació i qualificació professionals. Així mateix, aquest és el primer dels desplegaments previstos en l’Acord GOV/143/2015, d’1 de setembre, pel qual s’aprova el calendari de desplegament de la Llei 10/2015, del 19 de juny, de formació i qualificació professionals.

Enllaços relacionats

 

ACORD GOV/164/2016, de 27 de desembre, pel qual s'aprova el primer Pla d'acreditació i qualificació professionals 2016-2018

Més informació al Web del Consell Català de Formació Professional

Gencat (http://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/Pla-dacreditacio-i-qualificacio-professionals)

Dossier premsa (http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/docs/2017/01/12/14/59/c280a7a1-0fe3-4c95-8530-6a8f47a020d7.pdf)

Veure totes les notícies