Presentació a les famílies de l’Escola José Echegaray el projecte pioner a Martorell “Cultura Emprenedora a l’Escola”
06/11/2013 14:14L’equip docent de l’Escola José Echegaray junt amb personal tècnic dels departaments d’Ensenyament i de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell van presentar dimarts a la tarda el projecte “Cultura Emprenedora a l’Escola” a les famílies de l’Escola José Echegaray, que participarà per primera vegada en aquest innovador programa educatiu impulsat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Martorell.
L’escola José Echegaray es converteix en la primera escola de Martorell que endega aquest projecte innovador que portarà als alumnes de 5è de Primària a conèixer els passos a seguir per crear una cooperativa i vendre un producte determinat. Està previst que cada curs escolar es puguin anar sumant a la iniciativa les altres escoles del municipi.
El projecte pretén difondre la cultura emprenedora entre l’alumnat per tal de facilitar-los l’adquisició de les capacitats emprenedores des de ben menuts.
En aquesta sessió s’ha presentat a les famílies dels alumnes participants, la metodologia i finalitats d’aquest innovador projecte que iniciaran els seus fills durant aquest curs escolar i on hauran d’assumir el rol d’empresaris a través de la creació i gestió d’una cooperativa, en la qual, hauran de superar tots els passos administratius i productius que finalitzaran amb la venda dels productes en un mercat.
Tal com ha destacat la directora de l’escola, Cristina Dalmau, que per primera vegada participen en el projecte, els alumnes de la seva escola i els tutors es mostren molt il•lusionats i motivats i ja volen posar fil a l'agulla per començar a treballar en aquest projecte multidisciplinar, ja que es treballen les diferents competències bàsiques de forma transversal: català, castellà, matemàtiques, expressió visual i artística, però sobretot valors com el treball en equip i la presa de decisions.
Aquesta iniciativa preveu que els dos grups de 5è de primària del centre José Echegaray incorporin a la seva formació aspectes clau per al seu futur com és la iniciativa personal (esperit emprenedor), la creativitat, aprendre a aprendre, el treball en grup, el lideratge, el tractament de la informació i competència digital, la concreció d’objectius, la presa de decisions i assumpció de risc, el coneixement i la interacció amb el món físic, la planificació i el desenvolupament o l’avaluació.
Totes aquestes competències bàsiques es treballaran en el projecte, dins les hores lectives escolars, amb una simulació real d’una empresa on els estudiants crearan el seu propi negoci, una cooperativa de productes amb tot el procés que comporta: constitució de la cooperativa (denominació, estatuts, capital a aportar per cadascun dels socis, organització, gestió i tancament…), elecció del producte, disseny de la imatge corporativa, difusió i comunicació, sol•licitud d’un microcrèdit a una entitat bancària, la producció i la venda en una fira o mercat local, aportació de part dels beneficis a projectes d’interès social i avaluació final de la feina feta.
Des d’aquest mes els alumnes han iniciat el projecte a les aules decidint com a primer pas la creació d’una cooperativa per realitzar més tard la seva constitució i tot el seu procés.
Projecte Cultura Emprenedora a l’Escola
Cultura emprenedora a l’escola es va iniciar al curs 2011-2012 a 7 escoles de 7 municipis de la província de Barcelona. Durant el curs 2012-2103, van participar un total de 18 ajuntaments i 27 escoles, que han creat 51 cooperatives participades per un total de 1.247 alumnes del segon cicle d'Educació Primària. Aquest curs escolar 2013-2014 s’ha ampliat la participació amb nous Ajuntaments amb un total de 45 centres educatius de 24 municipis d’arreu de la província de Barcelona, entre ells Martorell, on participaran 2.320 alumnes creant 98 noves cooperatives.
És important resaltar l'estratègia local del projecte que passa pel treball transversal entre les regidories d'educació i promoció econòmica; la vinculació de l'escola al municipi i la interacció entre els seus recursos educatius, socials i productius, amb la voluntat d'extensió progressiva de la cultura emprenedora a totes les escoles del municipi.
Enllaços relacionats
Diputació de Barcelona (Cultura Emprenedora a l'Escola)
Projecte Valnalón Educa. Projecte pioner a l'Estat espanyol sobre el foment de la cultura emprenedora a l'escola.