donem impuls a l'emprenedor!

Hisenda perd i l'autònom es desgrava els subministraments de casa

09/10/2015 09:01

Bones notícies per a l'autònom que treballa a casa. Una recent resolució del Tribunal Econòmic-Administratiu Central (TEAC) contradiu el criteri seguit fins ara per Hisenda i obre la porta de forma definitiva al fet que els autònoms que treballen des de casa puguin deduir en l'IRPF despeses com la llum, l'aigua, el gas o el telèfon.

  • Una resolució vinculant obliga a l'Agència Tributària a canviar el seu criteri.
  • Per accedir al benefici fiscal caldrà provar que el consum deduïble serveix a l'activitat econòmica
  • Hisenda podria posar traves amb l'exigència de documentació

Recentment ja s'havia produït sentències en aquest sentit, però, això només tenia efectes sobre el cas jutjat i l'Agència Tributària seguia negant la deducció i llançant paral·leles a contribuents que gosaven desgravar aquests subministraments.

Ara, la resolució del TEAC és vinculant per a l'Administració i d'obligat compliment per als funcionaris d'Hisenda. Què passava fins ara? El criteri de l'Agència Tributària, defensat en diverses consultes de la Direcció General de Tributs, permet que l'autònom que treballa a casa es pugui deduir en l'IRPF les despeses derivades de la titularitat de l'habitatge com l'IBI, la taxa d'escombraries o la quota de la comunitat de propietaris. L'import de la deducció es fixa en funció dels metres quadrats de la casa que es destinen a desenvolupar l'activitat professional. Això no canvia i continua igual.

No obstant això, l'Agència Tributària vetava fins ara aquesta mateixa regla en el cas dels consums com la llum o el gas amb l'argument que no "existia un regla racional" per determinar quina part dels subministraments s'utilitzava per a fins particulars i què part per a l'activitat professional.

La polèmica postura d'Hisenda ja va ser rebutjada en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i també en una recent resolució del Tribunal-Econòmic Administratiu Regional (TEAR) de la Comunitat Valenciana, que va establir que la llum o el gas pot deduir seguint la mateixa regla de prorrateig que s'utilitza per a l'IBI. Va ser aquesta última resolució del TEAR el que va motivar que l'Agència Tributària presentés un recurs d'unificació de criteri davant el TEAC.

Entre el criteri d'Hisenda de vetar completament la despesa en subministraments i el de permetre la desgravació en funció dels metres quadrats destinats a una activitat professional, la resolució del TEAC adopta una postura intermèdia. D'una banda, el tribunal entén que si un autònom assumeix despeses en subministraments per realitzar-la té dret a deducírselos. Cop de destral al criteri d'Hisenda.

Tanmateix, el TEAC reconeix que no hi ha una regla racional que permeti "discernir" quina part de, per exemple, el consum d'electricitat és d'ús personal i quina part té una finalitat professional. En aquest punt, en lloc de tallar en sec com feia fins ara l'Agència Tributària, el TEAC planteja una tercera via i defensa que s'articuli una fórmula que permeti deduir part de les despeses. "Podria servir, si escau, un criteri combinat de metres quadrats amb els dies laborables de l'activitat i les hores en què s'exerceixi aquesta activitat en l'immoble", indica la resolució del TEAC. També, assenyala que el dret a desgravar està també condicionat al fet que l'obligat tributari provi que el consum subjecte a deducció té un ús per a l'activitat professional.

Així, la postura del TEAC és més beneficiosa respecte al criteri seguit per Hisenda, però és més restrictiva que les solucions acceptades en alguns casos pels tribunals. "Temem que el TEAC ha sortit d'un toll, per ficar-se en un altre. Si bé aquesta resolució sorgeix amb el lloable esforç de reduir la litigiositat, i donar seguretat jurídica als contribuents sobre les despeses que realment es poden deduir en aquests casos, la veritat és que la prova a la qual remet el TEAC segueix sent molt complexa, i la seva apreciació, subjectiva ", indica en el seu bloc José María Salcedo, soci del despatx Àtic Jurídic. En la seva opinió, l'opció que hauria comportat menys problemes hauria estat que el TEAC permetés sense més desgravar els subministraments en funció de l'espai de l'habitatge destinat a oficina o taller.

La resolució del TEAC és del passat 10 de setembre i, per tant, és aviat per calibrar les conseqüències d'una decisió que, a partir d'ara, és d'obligat compliment per a tota l'Administració Tributària. Cal esperar que Hisenda estudiï la resolució del TEAC i elabori instruccions internes perquè els funcionaris sàpiguen com actuar a partir d'ara davant d'aquests casos. Els obligats tributaris i els assessors fiscals, per la seva banda, han d'estar atents per veure exactament quins mitjans de prova serveixen a ulls d'Hisenda per deduir els subministraments i quins generen problemes. D'altra banda, aquells contribuents que actualment tinguin un expedient obert per la deducció de consumibles compten amb una nova basa per al·legar davant l'Administració o els tribunals.
 

Font: Cinco Dias

Veure totes les notícies