donem impuls a l'emprenedor!

La rajola que genera energia, article publicat en VIA EMPRESA

27/05/2015 10:09

L’empresa catalana OTEM 2000 ha creat una rajola que recull l'energia del moviment de persones i vehicles; un projecte d'àmbit europeu que promou un nou model de sostenibilitat a les ciutats.

  • El sistema es basa en la combinació de l'energia la solar i la cinètica
  • Una superfície de 50 m2 davant d'una casa pot generar energia per tot l'any
  • Presenten el projecte com un complement de les bones pràctiques energètiques
  • Carmona: "Qualsevol espai transitable es pot convertir en una font d'energia

Cada dia, a una gran ciutat els seus habitants fan milers de passes, que sumades i aprofitades poden ser una font d’energia. Aquesta va ser la visió de l’empresa catalana OTEM2000, ubicada al viver d’empreses del Molí Fariner de Martorell i creada l’any 2012. El resultat? Una rajola que és capaç de recollir l'energia del moviment de persones i vehicles, emmagatzemar-la i orientar-la a produir-ne més.

OTEM2000 està integrada actualment per dues persones, encara que té una àmplia agenda de col·laboradors, des d’arquitectes fins a enginyers. Al capdavant de l’empresa hi ha en Toni Orti (Project Manager i Product Developer) i l'Eva Carmona (Responsable de Projectes de sensibilització ambiental), que van decidir participar en un projecte europeu que pretenia relacionar a emprenedors joves amb empreses consolidades.

“Quan vam fundar l’empresa, l’any 2012, vam començar amb un projecte que promovia un nou model de sostenibilitat a les ciutats, basat en productes innovadors únics al mercat per generar energia aprofitant el moviment de persones i vehicles”, explica Carmona, que recorda que “ens vam adonar de la importància de dissenyar solucions pròpies i innovadores que combinessin aquestes tecnologies, com L’EVELRED, un reductor de velocitat per vehicles, i l’IEPAS, un pas de vianants, que generen energia aprofitant el sol i el moviment de persones i vehicles”.

Amb aquesta determinació, visió de futur i amb la seva participació en el Programa Europeu Erasmus per a joves emprenedors han desenvolupat amb l’empresa holandesa Energy Floors una llosa capaç d’unir, per primera vegada, dues fonts d’energia: la solar i la cinètica, la que creem a caminar. Carmona es refereix al prototip com “rajola sandvitx”, ja que reuneix, per dalt, l’element solar, i per sota el cinètic.

La rajola es compon d’una llosa solar transitable en la capa superior i a la base té un mòdul electromecànic de darrera generació que converteix l’energia cinètica del moviment humà en energia elèctrica. “Amb aquestes solucions volem donar valor al terra aprofitant el sol i el moviment per generar energia, i a la vegada alimentar sensors i altres elements TIC integrats en el dispositiu“, comenta Carmona, que apunta que “la innovació ha estat integrar en un mateix element la tecnologia solar i la cinètica.”

Terrasses d'edificis i entrades d'aparcaments

La responsable del projecte explica que aquestes solucions poder tenir diverses aplicacions: des de la coberta o terrassa d’un edifici o hotel, l’accés a aparcaments, hospitals i museus, places o carrils bici. "Fins i tot el moll d’un port", diu Carmona, perquè OTEM2000 té la visió que el sector marí per a embarcacions de plaer seguirà el mateix camí que l’automoció: la propulsió serà elèctrica i el moll podrà generar energia per a aquestes embarcacions. “Un cop tenim el producte ben dissenyat ara hem de començar a comercialitzar-ho”, diu la responsable de l’empresa, que insisteix que “qualsevol espai transitable es pot convertir en una font d’energia”.

Els promotors de la iniciativa, que consideren que el projecte s’ha d’entendre més com un complement a les bones pràctiques energètiques que demana la Unió Europea que no pas com una alternativa sostenible global: Una superfície de 50 metres quadrats d’aquestes rajoles situades davant d’una casa serien capaces de generar energia per tot un any.

 

VIA EMPRESA

Veure totes les notícies