donem impuls a l'emprenedor!

"Amb trepitjada enèrgica", entrevista als emprenedors d'OTEM2000 en El Periódico

07/05/2015 09:27

El Periódico dedica una entrevista a OTEM2000, emprenedors nostre viver Molí Empresa, dins la secció “Les iniciatives de futur” realitzada ahir pel periodista Josep Mª Ureta al Centre de Promoció Econòmica de Martorell

Otem2000 crea una rajola que genera energia combinant llum solar i la pressió de qui hi camina per sobre Un programa europeu avala la solidesa del futur projecte empresarial.

Imaginem-nos que un carrer molt comercial té instal·lades a terra unes lloses amb capacitat fotovoltaica (llum solar). Fàcil. Després, imaginem que a l'arribar la nit, els aparadors estan il·luminats perquè l'energia acumulada per aquestes plaques reconvertides en paviment, ho permet. Creïble. ¿I si aquell dia ha plogut o és hivern? Faria falta desenvolupar un sistema que garantís aquesta energia neta les 24 hores del dia i tot l'any.

La solució està en una petita empresa de Martorell. De l'exemple anterior falta afegir una altra dada que, fins avui, ha passat desapercebuda: caminar també pot generar energia. Tot depèn que el terra on es trepitja estigui preparat per recollir-la, emmagatzemar-la i orientar-la a produir energia.

Toni Orti i Eva Carmona han participat en un programa poc conegut de la UE, malgrat que porta el nom d'Erasmus, que està dedicat a relacionar emprenedors joves amb empreses consolidades. Són la T i l'E d'Otem2000 (otem2000.com), que han desenvolupat un projecte amb l'holandesa Energy Floors per unir, per primera vegada, dues fonts d'energia: la solar i la cinètica. Cap en una rajola, ben dissenyada, amb patent internacional a Ginebra (del model de prevenció que caduca als dos anys), que ara inicia la seva fase de desplegament d'un projecte disruptiu. Porta l'energia solar del sostre a terra, complementa dues fonts d'energia que a ningú se li havia acudit -excepte a Orti i Carmona, instal·lats, com a matrimoni, al Molí Fariner de Martorell-, unir l'energia solar i la cinètica, reconvertir la pressió d'allà on trepitges.

Acabats de tornar d'Holanda, on han finalitzat el prototip de la primera «rajola sandvitx», com l'anomena l'Eva (reuneix, per dalt, l'element solar, per sota el cinètic), Orti i Carmona adverteixen que el seu projecte s'ha d'entendre més com un bon complement a les bones pràctiques energètiques que demana la UE que no pas com una alternativa sostenible global.

Orti ho precisa: «Una bona aplicació de la rajola que hem dissenyat equival al fet que amb 50 metres quadrats d'aquesta combinació híbrida a terra, davant d'una casa, li donaria energia per un any». La imaginació fa la resta: aeroports, hospitals, col·legis, museus, hotels de sol-platja-bar de copes, tenen aquí una opció d'energia sostenible, com demana la UE.

«Quan faig promoció de l'energia sostenible, els nens ho entenen de seguida», diu l'Eva. En Toni afegeix: «El 2040, la meitat de la població mundial viurà en grans ciutats, això requereix canvi energètic». Es complementen: els nens d'avui ja intueixen com viuran demà. N'estan molt segurs.

 

Enllaços relacionats


El Periódico Economia

OTEM2000

Veure totes les notícies