121 negocis i 448 llocs de treball salvats per la reemprenedoria
17/03/2015 09:51El programa Reempresa de la patronal Cecot i la Diputació de Barcelona ha evitat el tancament de 121 empreses entre el 2012 i el 2014 i ha salvat 448 llocs de treball en el mateix període, segons les xifres que s’han donat a conèixer aquest dilluns. El programa, impulsat per la patronal vallesana Cecot, s'ha portat a terme a través d'un conveni amb la Diputació de Barcelona.
El programa Reempresa es marca com a objectiu salvar un 15% dels 90.000 negocis que en els pròxims anys entraran en risc de tancament.
El diputat delegat de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació, Joan Roca, ha destacat que està demostrat que "és set vegades més fàcil reemprendre que iniciar una nova empresa" i que la persona que reemprèn s'estalvia tres o quatre anys i l'empresari els costos del tancament. Ha desmentit la idea que el tancament sigui perquè el negoci no funciona i ha apuntat que en un 28% dels casos és per jubilació, en un 13% per canvi de professió, en un 10% per falta de temps i també en un 10% de les situacions és per motius personals.
El primer negoci que es va reemprendre a través d'aquest programa va ser el novembre del 2012: des de llavors s'han aconseguit 121 casos d'èxit, ampliant el nombre d'operacions tancades cada semestre, segons ha destacat el gerent de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació, Leandre Mayola, que ha assegurat que s'ha assolit una "velocitat de creuer". Aquestes operacions han generat una inversió induïda de sis milions d’euros
La majoria d’operacions, al Vallés
El 32% de les operacions s'han produït al Vallès Occidental, seguida del Vallès Oriental (20%), el Baix Llobregat (14%) i el Maresme (10%). Mayola ha destacat però que les comarques que lideren aquesta llista van començar abans amb el programa i és normal que el rodatge faci que assoleixin més casos d'èxit. En total es dóna servei a 80 municipis.
De cara al futur, el programa es marca aconseguir que el 15% de les 90.000 empreses que en la dècada vinent entraran en risc de tancament segons indica un estudi, se salvin. Més enllà dels casos d'èxit, des de la posada en marxa del programa s'han atès 593 empreses interessades en la cessió i 612 persones disposades a reemprendre. Dels primers, el 37% eren de l'àmbit del comerç, el 31% del sector serveis i l'11% de la indústria. D'entre els reemprendors, el 33% provenien del sector serveis i el 25% del comerç.
El president de la Cecot, Antoni Abad, ha valorat molt positivament els resultats i ha explicat que aquesta és una pràctica molt estesa a Europa i que gràcies a aquest programa s'està obrint camí a Catalunya. Ha destacat que durant el 2014 es van tancar el doble d'operacions que el 2013 i que mentre l'any passat es tancaven quatre operacions per setmana, durant el 2015 es vol arribar a establir un cas d'èxit cada dia natural. "Busquem generar confiança per mantenir al màxim el teixit empresarial", ha declarat.
Punt del Centre Reempresa a Martorell
A partir del passat mes de setembre, Martorell disposa d'un Punt d'Atenció del Centre de Reempresa de Catalunya dins de l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, afegint al seu catàleg de serveis aquesta nova iniciativa, on s’ofereix assessorament tant als empresaris que volen vendre la seva empresa com als reemprenedors i reemprenedores disposats a donar-los continuïtat.