donem impuls a l'emprenedor!

La Generalitat destina prop d'un milió d'euros al programa aracoop per fomentar el creixement de l'economia social i cooperativa

19/11/2014 08:41

La Generalitat destina prop d'un milió d'euros a la segona edició del programa aracoop per fomentar la creació i el creixement d'empreses d'economia social i cooperativa. El repte d'aquesta iniciativa és situar l'economia social i cooperativa com un model empresarial viable i transformador a l'hora d'emprendre, crear i fer créixer una empresa.

La segona edició tindrà tres línies d'actuació: assessorament en economia social i cooperativa, millora de les competències professionals i formació en cooperativisme i accions de difusió i promoció de l'economia social i cooperativa. Durant la primera edició, es van desenvolupar fins a 361 activitats presencials i 68 productes en tot el territori amb 6.530 persones beneficiàries.

L’ordre, publicada al DOGC, té com a objectiu desenvolupar la continuïtat del  programa i complementar amb actuacions que serveixin per facilitar l’activitat emprenedora i empresarial, reactivar l’economia, la creació i creixement d’ocupació.

En concret, aquesta ordre es desplega pel període 2014-2015 a través de les  tres línies de subvencions següents:

Línia 1.  Amb un import de 340.000 euros, aquesta línia es destina a projectes d’ assessorament  en economia social i cooperativa. En comparació amb l’any anterior, s’amplien les actuacions dels projectes  d’acompanyament expert i de suport a la viabilitat, així com al creixement i/o la internacionalització de les empreses.

Línia 2.   Aquesta línia, amb un import de 356.975 euros, es dirigeix a projectes per a l’aprenentatge, formació i millora de les competències professional d’economia social i cooperativa.

Es continua promovent la millora de competències professionals per a persones que ocupen càrrecs de responsabilitats i s’ofereix  formació en els diferents àmbits de gestió de l’empresa així com per a socis i membres de Consells Rectors. També s’intensifica la identificació de possibles projectes de col·laboració entre empreses d’economia social i cooperativa.

Així mateix, en aquesta línia es dóna suport a accions de formació en els àmbits jurídics i fiscals a través de  tallers per promoure l’organització de l’activitat de professionals en empreses d’economia social i cooperativa. Es potencia la presència del cooperativisme al món escolar i s’impulsen nous projectes en l’àmbit universitari, com ara un MOOC (Massive Open Online Course) cooperatiu i pràctiques d’estudiants en empreses.

Línia 3.  Amb un import de 192.875 euros, la línia es dirigeix a projectes per la difusió de l’economia social i cooperativa. S’ofereix suport a diversos projectes de divulgació i difusió de l’economia social i cooperativa a través de vídeos d’experiències al web  aracoop, noves aplicacions interactives per millorar la governança i la gestió cooperativa, així com també a la creació de noves eines TIC i iniciatives de divulgació per tal de posicionar l’economia social i cooperativa en els àmbits econòmics, socials i territorials a Catalunya.

L’import de les subvencions és del 100% del cost total dels projectes.

A la finalitat d’aquests ajuts, se sumaran els previstos properament per a les entitats representatives de l’economia social i cooperativa a Catalunya per al foment i la promoció de cooperatives. Les entitats representatives de l’economia social i cooperativa, com a entitats promotores del programa aracoop, desenvolupen actuacions de promoció i lideratge de l'economia cooperativa, posicionament en la societat així com generació de coneixement cooperatiu, activitats que complementen i enriqueixen els objectius del programa marc aracoop.

Més de 6.500 participants en el programa aracoop

Davant l’interès que l’avenç d’aquest sector té per a l’economia catalana, la Generalitat impulsa el programa aracoop amb l’objectiu de posar en valor l’economia social i cooperativa com un model empresarial estratègic i transformador de realitats socials. La Generalitat de Catalunya va destinar un total de 900.000 euros al programa en el marc del qual s’han desenvolupat fins a 361 activitats presencials i 68 productes en tot el territori amb 6.530 persones beneficiàries.

Algunes d’aquestes accions són per exemple, acompanyar als emprenedors en la creació dels seus negocis cooperatius, donar suport per millorar la viabilitat i enfortir les empreses de recent creació, l’assessorament expert per créixer i internacionalitzar-se, la formació directiva, la transformació d’empreses i associacions en cooperatives o l’aprenentatge del model cooperatiu a escoles i universitats.

Situació de l’economia social a Catalunya

L’ocupació a les cooperatives creix i torna a nivells d’abans de la crisi. En aquest sentit, en el segon trimestre d’enguany, l’ocupació ha arribat a 42.203 persones, amb un augment de 3.237 (+8,3%) respecte al trimestre anterior, assolint la major xifra d’ocupació en cooperatives des de l’any 2007. A aquests llocs de treball cal afegir-hi els 42.000 socis en cooperatives de serveis, els 100.000 agricultors vinculats a cooperatives agràries i al voltant d’un milió de persones sòcies de cooperatives de consum.

Actualment a Catalunya hi ha 4.175 cooperatives i un miler de societats laborals, que conjuntament generen 48.094 llocs de treball directes. La incorporació de socis, tant en cooperatives com en societats laborals, continua en creixement, amb un 6,9% d’increment respecte al trimestre anterior i un 9,5% respecte l’any anterior.

També cal destacar que durant els darrers anys s’han creat més cooperatives; si el 2011 es van registrar 113, els dos anys posteriors es van constituir 147, i en aquest 2014, fins el mes setembre, se n’havien creat 90 de noves.

 

Enllaços relacionats

 

Accés al tràmit a l'OVT

Aracoop

Nota Premsa

Veure totes les notícies