Martorell aposta pel sector de la construcció en el programa d’ocupació Treball, Talent i Tecnologia "Martorell Urban Lab"
01/07/2021 10:31L'Ajuntament de Martorell ha endegat el projecte ‘Martorell Urban Lab’ emmarcat en el programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona, que té per objectius la promoció del treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia en el sector de la construcció. Mitjançant el programa es pretén l'acompanyament cap a la transició digital de persones, empreses i institucions buscant un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari.
El Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner de l’Ajuntament de Martorell ha acollit aquest dimecres la presentació del projecte ‘Martorell Urban Lab: Construint Futur Sostenible’, per l'impuls a la formació i l’ocupació en el sector de la construcció. L’acte s’ha emmarcat en la Jornada ‘Ajuts a la rehabilitació energètica d’edificis de l’Institut Català d’Energia ICAEN ’, i hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Promoció Econòmica, Rosa Cadenas, i el cap d’Àrea d’Eficiència Energètica d’ICAEN, Lluís Morer, així com diferents representants d'empreses i entitats clau de la cadena de valor del sector de la construcció.
‘Martorell Urban Lab: Construint Futur Sostenible’ està impulsat per la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament dins el programa ‘Treball, Talent i Tecnologia’ de la Diputació de Barcelona. L’objectiu és promoure el treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia.
Aquesta iniciativa aposta per contribuir a l’evolució i el creixement del sector de la construcció amb solucions per millorar la capacitat productiva de la cadena de valor i les noves competències dels treballadors i les treballadores adaptades a la nova realitat tecnològica. El programa pretén impulsar la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari.
El projecte, que es fa a partir d'un fons de prestació de la Diputació de Barcelona destinat a revertir les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia en l'àmbit laboral, es durà a terme fins desembre de 2022 estructurat en diferents fases amb l'objectiu principal d'acompanyar a les empreses en la seva transformació digital, detectar quines són les necessitats d'ocupació de l'empresa i formar a les persones capacitant en les noves competències tecnològiques que requereix el sector.
L’alcalde Xavier Fonollosa ha detallat que el projecte vol “formar els operaris en els novedosos i cada cop més grans canvis que hi ha en el sector de la construcció. Sobretot per anar cap a una construcció sostenible. Sabem que hi ha canvis de materials, de maneres de funcionar i de construir. I no només en la construcció pura i dura, sinó també en el què té a veure amb rehabilitació i instal·lacions”.
La primera part del projecte, ha indicat la regidora Rosa Cadenas, farà “una prospecció per detectar les necessitats en la indústria de la construcció a la nostra població”. La segona part serà la formació “perquè les persones estiguin preparades per treballar a les empreses d’aquest sector”. I per últim, la generació d’ocupació d’aquest personal format, ja que “un dels objectius principals de la Regidoria de Promoció Econòmica és donar oportunitat a la gent de Martorell a sortir d’aquest atur provocat per la situació sanitària que estem vivint”.
La primera acció del projecte és una fase d'anàlisi i diagnosi, i posteriorment l'elaboració d'un estudi sobre les necessitats i perfils de les empreses i agents de la cadena de valor del sector de la construcció del territori. Finalment amb les conclusions de la diagnosi s'establiran les línies de treball, les accions i formacions a realitzar adreçades a les empreses i a la millora de les competències dels treballadors/res.
El projecte ‘Martorell Urban Lab’ s’ha presentat en el marc de la jornada ‘Ajuts a la rehabilitació energètica d’edificis de l’Institut Català d’Energia ICAEN ’, on el cap d’Àrea d’Eficiència Energètica d’ICAEN, Lluís Morer, ha explicat els requisits de la convocatòria de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) per a la concessió de subvencions del Programa d’ajuts a la Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE), que resta oberta fins al 31 de juliol de 2021.
L’ajut “promou actuacions de rehabilitació energètica en edificis existents, independentment del seu ús i de la naturalesa jurídica dels seus titulars, que afavoreixin la reducció del consum d’energia final i de les emissions de CO2, mitjançant estalvi energètic, eficiència energètica i energies renovables”, ha dit Morer.
Aquests ajuts tenen un caràcter incentivador. Segons Morer, han de ser edificis construïts abans de 2007. Ha de millorar la quantificació energètica d’emissions, com a mínim una lletra. El cost ha de ser superior a 10.000 euros i s’aplica a edificis existents d’habitatges unifamiliars, edificis residencials i edificis amb altres usos. Hi ha varies tipologies d’actuacions elegibles: millora energètica de l’envolupant tèrmic, millora de les instal·lacions de climatització, ventilació i ACS.