donem impuls a l'emprenedor!

Moratòria a empreses i autònoms de fins a sis mesos per al pagament de les obligacions amb la Seguretat Social

03/04/2020 09:46

l Govern ha aprovat una moratòria de sis mesos sense interessos ni recàrrecs per al pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social d'autònoms i pimes corresponents als mesos de maig, juny i juliol, encara que amb algunes condicions. El Consell de Ministres extraordinari ha decidit aprovar aquest ajornament de pagament de quotes, així com el del pagament dels seus deutes a la Seguretat Social fins al 30 de juny d'enguany.

En primer lloc, els autònoms i empreses podran sol·licitar l'ajornament de les quotes que s'han de pagar el mes d'abril a un interès reduït del 0,5%, interès set vegades inferior al que normalment s'estableix.

Per a accedir a aquests ajornaments, ha de tractar-se d'empreses o autònoms afectats desde i per la situació provocada pel COVID-19. Per això les empreses i treballadors que es beneficiïn d'aquesta mena d'ajornaments no poden tenir un altre ajornament en vigor anterior.

S'ha de sol·licitar abans del transcurs dels deu primers dies naturals del mes d'abril, per evitar la facturació de la quota. A més, per a facilitar la seva tramitació, l'empresa o l'autònom que actuï a través d'un professional o d'un tercer (graduats, gestors, advocats i altres autoritzats del Sistema XARXA), podrà tramitar-lo a través del mateix sense necessitat de cap mena d'apoderament específic per a això.

Moratòria a empreses i autònoms

D'altra banda s'ha donat llum verda a una moratòria a empreses i autònoms de fins a sis mesos per al pagament de les obligacions amb la Seguretat Social. D'aquesta forma, podran demorar el seu pagament sense interessos ni recàrrecs de les cotitzacions que hagin d'efectuar-se en els mesos de maig, juny i juliol. Aquestes quotes s'hauran d'abonar sis mesos després.

Els requisits per a poder sol·licitar aquesta moratòria s'establiran a través d'una Ordre Ministerial i es posaran en marxa maneres àgils de comunicació de sol·licituds i resposta de l'Administració.

La moratòria no serà aplicable per a les empreses que hagin estat exonerades de pagar cotitzacions socials pels seus treballadors afectats per ERTEs per força major a causa del coronavirus.

A més les empreses i autònoms que poguessin no tenir dret a la moratòria també podran sol·licitar l'ajornament abans esmentat al 0,5% durant els períodes de pagament de maig i juny.

L'objectiu d'aquestes mesures és donar liquiditat a empreses i treballadors autònoms davant les dificultats causades per la crisi del COVID-19 i afavorir l'enlairament de l'activitat una vegada deixi d'estar en vigor l'estat d'alarma.

D'altra banda, per als treballadors per compte propi que veiessin la seva activitat suspesa amb motiu de l'entrada en vigor del decret d'alarma i se'ls reconegués el dret al cessament d'activitat des del mes de març, s'han eliminat els recàrrecs que poguessin correspondre pel retard en el pagament de les quotes generades fins al dia d'aquest reconeixement. Per a cobrir la resta dels dies de març, aquests treballadors poden demanar la prestació extraordinària per cessament d'activitat aprovada fa dues setmanes, que inclou, a més del pagament d'una prestació mínima de 661 euros al mes, l'exempció en el pagament de les cotitzacions socials.

Altres mesures

El Consell de Ministres també ha aprovat la modificació dels requisits d'accés a la prestació extraordinària per a treballadors per compte propi per a adaptar-la als professionals del sector agrari i als professionals de la cultura.

En aquest sentit, els treballadors agraris utilitzaran per a acreditar la caiguda de la facturació del 75% la comparació amb els mateixos mesos de l'any anterior i no la mitjana del semestre anterior, com ocorre amb la resta de treballadors per compte propi. Amb això, es tindran en compte períodes comparables per a establir la pèrdua de facturació, ja que les campanyes agrícoles tenen un component marcadament estacional.

En el cas dels professionals de la cultura, la caiguda d'ingressos s'acreditarà comparant els ingressos del mes amb pèrdues amb la mitjana dels dotze mesos anteriors, ja que s'ha tingut en compte que aquests treballadors tenen una distribució irregular de l'activitat al llarg de l'any.


D'altra banda, s'han ampliat les gestions que poden realitzar els autoritzats en el Sistema XARXA. A partir d'ara, i amb l'objectiu d'agilitar els tràmits, els autoritzats XARXA estaran habilitats per a gestionar els ajornaments en el pagament de deutes, les moratòries en el pagament de cotitzacions i les devolucions d'ingressos indeguts.

També s'estén la protecció per incapacitat temporal per a casos de situació excepcional de confinament total a conseqüència del COVID-19. Aquesta protecció s'estendrà a tots els treballadors que tinguin obligació de prestar serveis essencials en una localitat diferent a la del seu domicili i no puguin fer-ho perquè s'hagi establert el confinament de la població on viu. Els efectes seran des de l'inici de la situació de confinament, i mitjançant el corresponent comunicat de baixa. A més, ha d'haver estat denegada de manera expressa la possibilitat de desplaçar-se per l'autoritat competent, normalment l'ajuntament, no pugui fer el seu treball de manera telemàtica i no tingui dret a percebre cap altra prestació pública.

El Consell de Ministres ha donat llum verda també a mesures addicionals per als treballadors per compte d'altri i per compte propi que percebin subsidi per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu fins al 14 de març de 2020. S'ha decretat que durant l'estat d'alarma, el subsidi no es veurà afectat pels ERTEs (suspensius o de reducció de jornada) associats al Reial decret 8/2020.

Finalment, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions facilitarà la reincorporació a la vida professional activa als professionals sanitaris retirats mitjançant l'eliminació de les incompatibilitats existents en l'article 213 de la Llei General de la Seguretat Social. D'aquesta forma, aquests professionals sanitaris tindran dret a continuar percebent el 100 per cent de la pensió de jubilació que tinguessin reconeguda en qualsevol de les seves modalitats, inclòs en el seu cas el complement a mínims. A més, tindran la mateixa protecció pel treball exercit que tenen la resta de professionals sanitaris en actiu.

 

Enllaç Relacionat

 Ministeri de Treball

Veure totes les notícies